PO LOČITVI JE ČAS ZA SEKS

0

Sem že povedala, da ločitve s hollywoodsko sintagmo ʻnepremostljive razlikeʼ vsekakor ne priporočam?

Ločitev je hud poraz, je pot v negotovo prihodnost, kjer boš morda od tistega trenutka korakal sam, korak bo pa še težji z malimi priveski. Imam dva. Potencialno tvoje zasebno življenje lahko izgine in ostaneš sam za vedno – malo ali precej zafrustriran. Zato popolnoma razumem, da – ko sešteješ vse eksistencialne agonije, kredite in minuse, saj veste, te ta seksi stvari, kot bi rekla Katarina – niti ni tako hudo, če malce potrpiš in ostaneš v vajinem tandemu, tudi če se sploh ne marata več (da ne rečem: ne preneseta) in tudi če je dialog omejen le še na logistiko, kdo in kdaj pobere otroka, ter na vsakodnevne toksične očitke, kako je lahko spet pozabil na troslojni toaletni papir.

Otroci bodo (če si malo zatisneš oči), če nič drugega, obdržali družino, ki bo vsaj na videz podobna tisti iz tvojega priljubljenega IG-profila. Ker resnica je ta, čeprav je tovrstnih sodobnih, na novo sestavljenih družin vse več, stigma ločenih otrok, ločenk in ločencev kljub temu o(b)staja. „Ona je ločena,” je zagotovo ena najhitreje naštetih alinej, ko opisujemo žensko, ki se je odločila, da ne bo več ujetnica življenja, ki ji tanjša ustnice, iz katerih – teh istih, stisnjenih – uhaja vse bolj zoprna verbalna inkontinenca.

Življenje žensk po ločitvi gre lahko v različne smeri. Ene bi samo meditirale in objemale drevesa, druge bi ležale na kavču in z veliko žlico praskale po Planici, tretje bi nepremično strmele v strop ali v Netflix. Sama sem vsega po malem. Prvič sem bila v situaciji, ko nisem vedela, kaj naj s časom, ko ni bilo otrok, kaj naj naredim, da se življenje čim prej obrne v veselo smer, da se spet (na)smejim. Dokaj hitro sem razumela, da mi ure in ure seciranja propadle zveze in nenehno razglabljanje ne pomagajo. Ločitev tvojo ženstvenost raztrga na neprepoznavne koščke, saj na drugi strani že zdavnaj ni več nekoga, ki bi te oboževal in si te želel.

Z Ano sva sedeli za šankom Orto bara, v ozadju sva poslušali Petrovo orgazmično soliranje, ko me je zadelo in sem ustrelila kot iz topa: „Nujno potrebujem ljubimca!” Kljub klišeju. Saj veste, ločena, nad štirideset, situirana, urejena. In to ta ženska, ki sicer verjame v globoke odnose in ni za površne relacije ter izbira le takšne prijatelje, ki se v pozdrav objemajo in poljubljajo. Da, ta ženska je začutila, da potrebuje nekaj prvinskega, užitek, ki bi dal iz sistema vsaj del nakopičenega gneva, ki ga nosi. Eksorcizem, ki bi izgnal ostanke preteklosti iz pozabljene ženskosti, ki je nekje obtičala, ki je kar naenkrat svobodna (grozljiva je taka nenadna svoboda!) in stoji na razpotju sama in prestrašena.

In tako se je začela mini seksualna revolucija, ko sem sredi najbolj strogega lockdowna naročala najbolj nenujne pripomočke, najtanjše visoke pete in najbolj prosojne spodnjice – vse, kar je pomagalo k sproščanju oksitocinov, endorfinov in uma, ki se je nastavil na popolnoma nove frekvence, ki so se ob dnevih brez otrok zabavale z enajst in šest let mlajšimi od mene (podrobneje v naslednji kolumni).

Razumem, da vsi iščemo nekoga, ki nas bo spoštoval, nam duhovno pariral, rastel in se z nami vzporedno razvijal, torej odnos, ki ne temelji le na telesni privlačnosti, pa vendar mi je obdobje ljubimkanja (zajtrk ni vključen, da se razumemo!) dalo ravno obratno od pričakovanega – podarilo mi je neizmerno harmonijo telesa in duha.

Zdaj je že več kot leto, odkar sem užitkarstvo na obroke zamenjala za odnos, ki je pristen in globok, a hkrati strasten, poln vznemirjenja, z nekaj pozitivne negotovosti, ker smo danes pametnejši in bolj izkušeni in se žal (ali na srečo) zavedamo, da se čez noč lahko vse spremeni. Življenje pač.

Čeprav ima seks brez ljubezni precej negativno konotacijo (užitek zgolj zaradi užitka se vendar ne spodobi) in ga označujemo za barbarsko in surovo dejanje ter se ga kar malo sramujemo (pa se ga ne bi smeli), se mi zdi, da večjega odmerka blaženosti in razsvetljenja, kot sem ju dobila s seksom brez obveznosti, ne bi mogla prejeti na nobeni transcendentalni meditaciji. Po dolgem času sem se počutila spet vredno, ženstveno in zaželeno. Oh, spet ženska. Nevsiljivo priporočam.

Nalagam, počakaj...