MALO NORA, MALO ZMEŠANA

0

Od nekdaj so me privlačili ljudje, ki nenehno iščejo svojo pravo identiteto in imajo vloge v nenavadnih življenjskih scenarijih. Tisti, ki niso imeli vsaj nekaj malo norega v sebi in so bili brez brazgotin, brez neverjetnih zgodb, kjer bi se nizali incidenti in ljubezenski ekscesi, torej ljudje brez sledi bolečih padcev na najtrši beton, nikoli niso bili dolgo v moji bližini, razen po nekem naključju v šolski klopi ali na kakšni ponesrečeni, prvi in zadnji, kavi.

Najbrž vsem njim (brez bojnih ran) še danes delam krivico, saj nekdo brez drame v življenju ne sodi nujno v kategorijo – skrajno dolgočasen, ki meni (in svetu) ne more ponuditi nič več od frivolne debate na temo lepega vremena. Pa vseeno. Moji vzorniki in moji prijatelji so spontano, brez namernega izključevanja, vedno bili nekakšni odštekani karakterji. Umetniki, glasbeniki, pisatelji, ustvarjalci, skratka, kreativne duše, ki so se na svoji poti stokrat pobirali s tal in so se neštetokrat nesrečno zaljubljali. In navkljub vsem bolečinam so bila vsa naša druženja vse drugo kot en dekadenten zamorjeni ritual. Ravno nasprotno. Bila so fantastična!

Iz izkušenj vem, da malo skromnosti, rahel dvom vase, previdnost, obzirnost do drugih in opazovanje sveta okoli sebe iz več perspektiv na koncu iz tebe izvabijo le tisto najboljše. Pri tem ti pa malo čudaškega, tudi nerazumljenega vedenja in posledično napačnega etiketiranja, sploh nič ne škodi. Svoboda uma in delovanja je nekaj, k čemur bom vedno stremela in jo bom priporočala. Svobodo, namreč. Tudi, če je cena tega, da mi bodo rekli, da sem malo nora, malo zmešana, promiskuitetna, predrzna, nemoralna, preveč spontana in odprta pri podajanju informacij svetu o svojem življenju, o svoji intimi in svoji oblinasti zadnjici, ki javno pozira skozi prosojni negliže. Trudim se brezkompromisno držati tega, da so moja dejanja in odločitve odraz mene in mojih meril in ne okolice in njihovih pričakovanj. Jaz bom po svoje. Ti boš po svoje.

V mojih štiriinštiridesetih letih sem prejela kar nekaj etiket, ki so me povsem napačno opisovale. Ampak, tega nikomur ne zamerim, saj sem najbrž svoj pravi jaz zaradi čustvenega pomanjkanja in zaradi lažjega sprehajanja skozi vsakdan, znala mojstrsko prikriti in s tem nekoliko zmesti sogovornika. Saj veš – nežna, mirna, prijazna, preprosta in podobne napačne predstave, ki v resnici nikoli niso bile v ospredju mojega karakterja in temperamenta.

Vedno sem bila diametralno nasprotje od tega, kar so ljudje pričakovali. Odkar pomnim sem neustrašno hodila po robu ali čez, rada sem šla predaleč, z vso hitrostjo in divje čez rdečo. Vse je vedno moralo biti na maksimumu, izven cone udobja. Dolgčas me ubija, očitno. Vse moje drzne, ekshibicionistične in dramatične (in nerazumljene) odločitve do sedaj so bile posledica moje nemirne duše, ki večno hrepeni po premikih in svobodi in se v hipu odloči za preobrat življenjskega scenarija, ki bo od danes na jutri postal povsem nova zgodba in bo okolico šokirala. »Kaj si naredila?! Kako?! Kdaj? Pa ti si nora!«

Jaz sem tista, ki bo čez noč dala odpoved in odpotovala. Jaz sem tista, ki se bo tetovirala, operirala, zaročila, ločila, odselila, odšla, vse odrezala in se bo na novo brezglavo zaljubila brez napovedi in opozorila. In to v najbolj nepričakovanem trenutku, kjerkoli in kadarkoli. Še sama sebe vedno presenetim s svojo nepredvidljivostjo, ko se v hipu in neredko tudi v povsem neprimernih trenutkih odločim – »to bom naredila!« Najbrž je to nekje zapisano v mojem DNK-ju, da me dela to (kljub možnim zapletom in posledicam) tako srečno in živo. Večinoma jemljem navdih iz nenadnih in nepredvidljivih preobratov scenarijev, iz zgodb, ki so neverjetne in ekscentrične. Drugače ne znam.

Od vseh podvigov pa je ljubezen vedno bila in bo na prvem mestu. Zanjo bi naredila marsikaj brezglavega, saj sta romantika in zaljubljenost zame primerljivi s samim dihanjem za preživetje. In ko pomislim na vse ljubezenske zgodbe mojih prijateljic, bi rekla, da je to skupno mnogim ženskam, da smo za ljubezen v preteklosti naredile marsikaj norega, nekaj, česar nikdar ne bi priznale in povedale na glas. Prepričana sem, da bi lahko zato marsikateri od njih prilepili etiketo, da je malo nora in malo zmešana, kar pa, seveda, diši po neskončni svobodi. To pa še zdaleč ni tako slabo.

 

Nalagam, počakaj...