KOKTEJL ZA KRALJICE

0
Splezala je iz bazena, odšla v hišo in se lotila priprave treh osvežilnih koktejlov, da bomo nazdravile čudovitemu dopoldnevu. Vmes je priskakljala do svojega vrta, odtrgala svežo meto in zopet izginila. Ko se je zopet pojavila je v rokah nesla tri najbolj popolne kozarce s slamico. Nadaljevale smo s klepetom in s počasnim srkanjem božanskega koktejla. Ah. Takih popolnih momentov nikoli ne pozabiš. Zato, da ovekovečim ta hedonističen trenutek, sem naredila par fotografij naših lepih kozarčkov na improviziranem šanku, ki ga je odigrala plavalna deska njene hčerke z motivom ledenega kraljestva. Ma, kraljice dneva smo zdaj me! Ne Elza. Klik. Tako je izgledal scenarij v moji glavi. In na objavljeni fotografiji.
 
Misli name, ko ga boš počasi in z užitkom srkala. Blagor, spij enega še zame. Kaj je ta sexy pijača na Elzi? In zakaj nisem povabljena…komentarji na story-ju (od punc, seveda) so se usuli. A v resnici je dogajanje okoli teh treh popolnih kozarcev, pred namakanjem v bazenu in potem v njem, izgledalo takole.
 
Me “kraljice” smo se ves čas komaj slišale in pogovarjale, ker smo servisirale naših pet otrok – tri dojenčke in dve večji driskici. Dojenčke, ki to v resnici več niso, ker se ščipajo, si pulijo lase (in zaščitno ograjo) in vriskajo od veselja do življenja. Večji driskici sta skakali, tekali in ne, nista sedeli in se pogovarjali, kako čudovit je dan v kraljestvu tem. Hrani, vleci, pazi, Neee!!!, hrani, vleci, pazi, Neee!!! In tako na repeat.
 
Kavo smo spile – komaj, zajtrk pojedle – komaj. Prepotene in že malce povožene pred deseto zjutraj. Pazi čebela, pazi sonce, dol plenico, gor klobuček (petnajstkrat), namaži, drži, pazi, Neee!!! Ne skači na dojenčke, ne špricaj mene, Neee!!! Servisiranje in dajanje navodil na repeat. Kakšno počasno srkanje po slamici. To lepo in fino pijačo smo me “kraljice” spile kar na eks. Dvakrat. Obakrat. Z driskicami v naročju in na glavi. A fotografija je, kljub preglasnim frekvencam in visokim valovom širnega atlantika, uspela. Čin, čin!
 
Rada imam družabna omrežja. Ker me zabavajo. In informirajo. In ker lahko spremljam ženske – kraljice s drugega konca sveta, kaj počnejo, kako živijo, kaj jih zanima, kaj berejo in kaj kupujejo. Druga, tuja življenja so v moji glavi vedno izvir inspiracije. Obožujem fotografije ujetih momentov vsakdana, tistih realnih, nenamazanih in tudi tistih večno namontiranih od jutra do mraka. Saj vem, da nihče v resnici na ulici ne izgleda kot snapchat filter. Pa kaj. Na bad(hair)day si je nadela smrček in blesava ušesa. Pa kaj. Življenje je potovanje. Naj bo čim lepše in čim bolj zabavno. Naj bo s filtrom (ne škoduje), a brez cukra (škoduje). 
 
A fotografije in zapisane besede vsakega posameznega profila, tiste z in brez filtra, naštimane, nenaštimane, zrežirane, spontano zrežirane, … prav vse prikazujejo značaj tiste dotične osebe, njene prioritete, frustracije, neobremenjenost, komplekse, veselje, rezerviranost, misterioznost, tesnobo, svobodomiselnost, fobije, angažiranost levo-desno, usmerjenost toplo-hladno in ta lepši levi ali desni? profil. 
 
In bister um (ne moj) in ostro oko (to pa) bosta tudi v (na videz) najpopolnejši fotografiji našla sled resničnega življenja. Le kaj se je tistega dopoldneva v bazenu zgodilo s tretjo slamico? 
 
Ženske smo definitivno kraljice v iznajdljivosti in v ustvarjanju popolnega momenta, kot na najlepših fotografijah, in sicer tudi v najbolj nemogočih pogojih. In v tem kratkem, prekratkem momentu znamo potem tudi uživati. Ja, vem. Res nismo normalne.
 
Ker kdo zna v desetih minutah pospraviti in zglancati celo stanovanje, ker je klicala tašča, da je pa slučaaajno v bližini? Ženske.
 
Kdo zna iz NIČ narediti najboljše kosilo? Ženske. 
 
Kdo zna iz NIČ narediti največjo dramo (in iz NIČ ni prav NIČ enostavno narediti, verjemite)? Ženske.
 
Kdo zna veselo šopingirati z minusom na računu (in na vseh karticah)? Ženske.
 
Kdo zna problem predstaviti še iz petih novih zornih kotov? Ženske.
 
Kdo zna po telefonu reševati ljubezensko dramo od prijateljice, hkrati pa kuhati kosilo in zlagati perilo? Ženske.
 
Kdo zna odpreti trdovratno embalažo z zobmi, zraven porivati voziček in hkrati odgovarjati (skoraj vedno pravilno) na stopetdeset vprašanj Zakaj? Ženske.
 
Kdo se zna urediti v petih minutah (in to za čisto desetko), ker je do zadnjega reševal zažgano posodo in rihtal male driskice za v posteljo? Ženske.
 
Kdo zna peljati avto s praznim tankom? Ženske.
 
Kdo zna na pamet imena (in gabarite) od vseh malih driskic sodelavcev in znancev (od prijateljev pa itak)? Ženske.
 
Kdo zna sredi noči v šusu našteti vse obletnice in pomembne datume? Ženske.
 
Kdo zna sredi noči v šusu našteti vse obletnice in pomembne datume na katere je on kdaj v preteklosti pozabil? Ženske.
 
Kdo zna zgolj s svojo, seveda očarljivo, prisotnostjo v prostoru pokvariti vse elektronske naprave (tablice, računalnike,…)? Ženske.
 
Kdo zna z eno roko razstaviti, umiti, napolniti, nazaj sestaviti in pristaviti na ogenj kafetiero, v drugi pa zibati nerazpoloženega otroka? Jaz.
 
Kdo zna v največjem kaosu (z driskicami na glavi) narediti perfekten koktejl in ga ponuditi z dozo humorja? Nina.
 
Kdo zna najbolje potolažiti in najbolj toplo in srčno objeti? Ženske.
 
Kdo zna kljub bolezni, prevari, krivici, slovesu, ledenemu srcu, napornemu dnevu, predmenstrualnim hormonom in polni luni držati glavo visoko pokonci in nasmeh na obrazu? In se ne da. In se ne pusti.
 
Ženske. Ženske. Ženske.
 
Kraljice!
 
Moj poklon.
 
 
Nalagam, počakaj...