TA PETEK ME NE BO, ZBOLELA …

#VALENTINOVO

0

Najbrž se mi že malo blede od vseh teh rdečih srčkov na prodajnih policah, da že cel dan razmišljam, kako si je letos Brad Pitt brez dvoma zaslužil oskarja, če nič drugega ali pač, okej, predvsem zaradi tiste nepozabne scene na strehi, kjer je, brez besed (kar nikakor ni enostavno!), pokazal vse svoje igralske talente in ki bo zagotovo zapisana v zgodovino. Tarantino že ve.

#shirtlessscene #bradpitt #onceuponatimeinhollywood

Vedno, ko se bližajo kakršnikoli prazniki, dobimo vsi močno potrebo po tem, da se nekam postavimo, da izpovemo svoje jasno stališče in se, kar se da natančno, opredelimo ali ta praznik maramo ali ga ne maramo, ali ga celo preziramo in valentinovo ni prav nobena izjema, kvečjemu, najbolj od vseh, on sam tvori to omenjeno pravilo. Večini gre, seveda, valentinovo pošteno na živce, če ne drugega zaradi tega, ker je to samo še en marketinški trik in ne praznik, kot sem se že naposlušala, in pa mogoče še najbolj zato, ker smo v tem času vsi polni modrih zlajnanih navodil v stilu kako je ljubezen treba izkazovati in praznovati vsak dan, ne le enkrat letno, ko nam ga vsiljujejo prefrigani oglaševalci.

Jaz večini praznikov ne nasprotujem, ali pa kar nobenemu, če dobro premislim, zato se tudi tega praznika ne bojim, ker ne vidim prav nič škodljivega v tem, če gresta dva, ki si delita kredit, minus na računu in že tretji jogi, poleg, ja, vseh ostalih dni v letu, ko se imata rada, na eno romantično večerjo, kjer jima postrežejo sladico v obliki kičastega srčka, aranžirano v stilu devetdesetih.

Kar se mene tiče je vsak praznik, ki je še tako blesav in kot je to za mnoge ravno valentinovo, lahko le dober izgovor in en super razlog za bukiranje babic in varušk in za pobeg stran od večernega drgnjenja zažgane sklede in od Sizifovega zlaganja perila in zato res ne vem zakaj je to tak problem (če, seveda, nismo pretirano okuženi s potrošniškim virusom) in zakaj slavljenju ljubezni na ta datum, ki je v naprej določen (in zato predvidljiv in zato manj romantičen?) tako zelo glasno nasprotujemo? 

Po skoraj petnajstih letih šeranja zobne paste in dnevnega servisiranja malih driskic, naših najbolj srčkanih potomcev, da ne bo pomote, bi si mnogi pari morda celo želeli, da bi bil nekdo drug tisti (plačani prevarant, prav vseeno kdo), ki bi ju prisilil, da bi se z roko v roki redno sama sprehajala in bi se skupaj pogosteje potepala po mestnih ulicah in bi iz tedna v teden počasi dozirala kisik njuni dolgoletni ljubezni, ki se je morda izgubila v vsakdanji rutini in se več ne znajde v prepolnih urnikih, v običajnih skrbeh in v velikem loncu domače goveje župe.

Če smo se nekoč tako zelo ljubili in se skupaj veselili, ne verjamem, da je možno, da bi lahko romantika popolnoma abšlesala in da nima nobenega upanja za preživetje, če ji le malce pomagamo z umetnim dihanjem. Morda smo se samo preveč sprostili v razvlečenih trenirkah s patentom in nas zato, samo na videz, kaj več od cone udobja in svaljkanja na domačem kavču sploh ne zanima.

Ne smemo pozabiti, kako smo si nekoč, zaljubljeni do ušes, puščali zaljubljena sporočilca na ogledalu v kopalnici, kako smo se pred službo poljubljali v slovo (po francosko) sredi jutranjega vrveža ali še raje pred zategnjenimi sosedi, kako smo se osvajali na vse mogoče domiselne načine, kako smo se cel dan mečkali pod rjuhami, kako smo goli naročali dostavo nezdrave hrane, kako smo tudi večkrat zato v službo sporočili – Danes me ne bo, zbolela … in smo se temu potem skupaj smejali, tudi, če smo vedeli, da bomo zato dobili neopravičeno. Tudi če smo se zavedali, da bo zato padel ukor pred izključitvijo. Ja, in?

Ali je romantika, ki vključuje zapletene ljubezenske uganke, povsem neprimerne dotike in  mokre poljube, stiskanje v javnosti in nedihanje od vznemirjenja, ko zvečer vstopi on ali ona skozi vhodna vrata, po tolikih letih življenja na skupnem naslovu sploh še verjetna in mogoča?

Ko enkrat na steno obesiš skupne fotografije, da jih lahko non-stop gledaš, uf, ko si nabaviš velik kavč in največjo televizijo, ki v tej kombinaciji vedno pripovedujeta preresno in preodraslo zgodbo o ustaljenosti in o živem dolgcajtu, eh, takrat je še kako dobrodošlo, če te morda ravno kak tak blesav praznik, kot je to valentinovo, vzpodbudi, da v službi napoveš – Ta petek me ne bo, zbolela … Lp, Eva!

 

#valentinovo #sfiltrom #brezcukra

Nalagam, počakaj...