ČIN-ČIN NAJBOLJŠEMU DOSLEJ! ZAKAJ PA NE?!

#2020

0

Res sem kar malo vzhičena, ker bomo po dolgih letih s prijatelji polnoč pričakali v mojem domu. Ves čas pregledujem ali imamo vse pripravljeno za devet do dvanajst odraslih in za sedem do devet otrok: dovolj limon in limet, dovolj ledu, dovolj sveže mete, dovolj fascinatorjev, dovolj disko razsvetljave … ja, lej, samo ta pomembne stvari. check√ check√ check√ 

Včeraj sem se med prebiranjem Ramsayevega recepta za beef Wellington (ki upam, da bo ratal perfektno) sama sebi smejala, ker se mi je na telefonu prikazal spomin, ki me je streznil in opomnil, da se določene stvari že iz pamtiveka niso kaj dosti spremenile. No, vsaj ne same od sebe, hm, ja, najbrž bo to krivo. Kar je res. Nekatere zaobljube se kotalijo, vlečejo in se ponavljajo, boleče in moteče, kot pokvarjen gramofon. Ta zaobljuba, ki se tako udobno svaljka že leta, se je glasila takole: “Z novim letom pa res – nič alkohola, nič cigaret in nič OH-jev!” Najbrž je ta NIČ, ki sem ga ambiciozno zastavila pred leti čisto preveč optimističen in prestrog, sploh pa zame, ki sem glede omenjenih prepovedanih užitkov precej nedosledna, nedisciplinirana in pa prelena.

Kar nekaj nas je, ki si vsako leto vztrajno zapisujemo novoletne zaobljube. Mnogi bi sicer rekli, da so novoletne zaobljube le nizanje največjih laži samemu sebi. Da so hujše kot laži, ki nam jih vsakič natrosijo v predvolilnih kampanjah. Pa vseeno. Zaobljube niso tako nepomembne, vsaj ne zame, ker lahko končno odvijem in povoham nov planer, popišem svež prazen list in si zapišem cilje in želje, vse stare in vse nove, kar sproži v meni neopisljivo vznemirjenje, skoraj tako kot je tisto tik-pred-poljubom, ker letos bo pa VSE drugače, še bolje in še lepše. Zakaj pa ne?

Ampak, zakaj si sploh karkoli obljubljamo? Najbrž zaobljube izrekamo zato, ker želimo prihajajoče leto čim bolje izkoristiti, ga čim lepše preživeti in se morda tudi kaj novega naučiti. Želimo si prekiniti dnevno rutino in leto pričeti s popolnoma novimi stvarmi. Spremeniti hočemo vse kar-ne-štima in nadgraditi vse to kar-štima, zato prav nikomur ne škodi takšen, vsaj enkrat letni, temeljiti premislek kako-dalje in poglobljeno resetiranje uma na način kot to redno, hja, kar enkrat tedensko (minimalno), ane, počnemo z ruterjem. Izklopi. Ponovno vklopi. Cilje si želimo zastaviti v novi preobleki, z novimi lepimi markerji, pa četudi jih nekaj, vedno istih, iz leta v leto samo pridno prepisujemo – nič alkohola, nič cigaret, nič OH-jev.

Moj seznam zaobljub je vedno predolg. Nekaj alinej je novih, kar nekaj pa jih je, seveda, starih, ker vedno upam, da se bodo enkrat zabetonirale. Morda se bodo ravno letos, zakaj pa ne. Zakaj pa ne?

Torej, poleg novih, najprej pridkano prepisujem lanske, predlanske, pred predlanske:

Reci NE izgovorom. Ker so še vedno dolgočasni. Raje se loti česarkoli s predolgega seznama. 

Če so vedno krive driskice, mož ali prijatelji, ker česa ne moreš, ne narediš in ne izpelješ, potem je čas, da sedeš za volan in se ne voziš kot majhen zbegan nepripet otrok na sovoznikovem sedežu, kjer te na ovinkih nenehno premetava.

Če si nečesa želiš, povej to na glas. Velika verjetnost je, da to potem tudi dobiš. Sliši se enostavno. Uf, pa ni. Ampak je. Uf, pa ni. Morda je. Uf, pa ni.

Znebi se krame v stanovanju. In odvečne šare v glavi. Minimalizem je osvobajajoč.

Izogibaj se ljudem, ki se vsemu in vsem čudijo (samo sebi ne) – drugačnemu stilu, mišljenju, pameti, obnašanju, usmerjenosti. Drugačnosti ne jemljejo kot inspiracijo, ampak kot svojo frustracijo. 

Reci NE kavi v družbi, ki se je ne veseliš, ampak jo hočeš (ali celo misliš, da jo moraš) samo odkljukati. Pitje kave ni zoprn opravek, ampak užitek. Mmm.

Tvoja vsakodnevna mantra naj bo Zakaj pa ne? in ne Zakaj? Šele takrat se bo vse začelo odvijati v željeno smer. 

Olivno olje ni voda. Parmezan niso vitamini. Maslo je kalorično. Kako prosim?!

Vadi (na glas!) besedico NE. Ne. Ne. Ne. Ne. 

Nehaj že klikati na naslove “Kar bo sledilo, vas bo šokiralo”.

Bolj precizno ločuj smeti.

Še naprej ignoriraj vse super popuste.

Še naprej ne nasedaj čudežnim kremam in lepim ljudem na reklamah. Lepi pa so, ni kaj.

Dokončaj knjigo.

Lansiraj nov izdelek.

Pokliči prijatelja, tistega, ki to najmanj pričakuje.

In pa standard, ki se svaljka – nič alkohola, nič cigaret, nič OH-jev. Aha.

Naj bo lepo, pogumno, zdravo in pa ne preresno, če ni resnega razloga za to.

Čin-čin novemu in najboljšemu doslej!

Zakaj pa ne?! Zakaj pa ne.

 

#srecnonovoleto #sfiltrombrezcukra #2020bringiton 

Nalagam, počakaj...