ĐINGLBELS

0

Dvajset dni je še ostalo do odštevanja še zadnjih ta glasnih deset in do slavnostnega poka najboljše penine, zato je skrajni čas, da izdelate novoletne čestitke (vi, kreativno navdahnjeni), dokončate seznam za darilca, iz zadnjega konca omare izvlečete štrikan pulover z jelenčkom in drobnimi snežinkami, na obešalnik obesite lanskoletno obleko s srebrnimi bleščicami in se z njim dokončno uskladita, kje bosta presedela božični večer – pri eni ali drugi tašči? In, seveda, odkljukate tudi najbolj prijetni del dogovarjanja – kje in s kom se boste družili na Silvestrovo.

Še natrpani urniki, predolge vrste in strašanske gneče na cestah niso tako zelo moteči, ker je vse okoli nas okrancljano v prazničnem vzdušju. V zraku je katarzična magija in ponavadi imamo decembra radi tudi ves pretirani kič, bleščice in vonj po cimetu. Vsaj jaz. Ta topel občutek, ko zasvetijo lučke, ko postavljaš svojo zaprašeno smrekico s podstrešja in zavijaš majhna presenečenja za pod njo, je res čudovit, že skoraj blažen. Še ljudje, ki ti sicer niso najbolj simpatični, dobijo decembra bolj sprejemljive poteze in pa lepši obraz in na moment (sicer res zelo kratek) si lahko predstavljaš, da pa morda niso tako zelo napačni? 

Zato pa ste gotovo že poskusili kakega zelo napačnega presladkega kuhanca, kot smo to me tri prejšnji petek zvečer ob Ljubljanici, ko smo, ob nazdravljanju na veseli december, klepetale in se komaj slišale zaradi preglasnega zvoka napaljenih trubačev. Dajte mi marajo, dajte mi laskrismas, dajte mi đinglbels, okej, lahko tudi mirana, čeprav še ne sneži, ma, karkoli! Samo ne dalmatinskega melosa in ne balkanskega opa-cupa ritma decembra sredi Ljubljane. Res ne paše. Ni za poslušat. Ni za prebavit. Ni praznično. In ne zimsko. In ne čarobno.

Vem zakaj mi je bil december vedno tako zelo pri srcu in zakaj se, kljub mojemu zbeganemu ateizmu, pretvarjam, da je vse, o čemur govorijo, res in da moj topli dom pač ne more biti brez božične zvezde, brez adventnega venčka (ki sem ga letos panično iskala na ponedeljek po prvi adventni nedelji, kakosemlahkopozabila!), brez božičnega zajtrka, brez zelene pšenice, brez slikanja pred okrašenim drevescem, brez izdelanega scenarija, kako bova pa letos najinim malim driskicam skrila vsa darila in jima pripravila božično presenečenje, … brez moje ambivalentnosti, brez moje nezainteresiranosti do nečesa ne-videnega in ne-dokazanega.

Ker božič nikoli ni bil nekaj, kar ni moje, zato ker ob nedeljah (in na vse ostale dni v letu) ne sedim na sveti maši. Božični čas je vedno bil in tudi bo moj najljubši del leta, ker smo bili v tem prazničnem času od nekdaj vedno vsi tesno skupaj in zdelo se je, da je vse v najlepšem redu. Ja, zato ga imam rada. Ker se lahko stiskamo do nedihanja, jemo tatarca, francosko, odojka in kolačke do nezavesti, se družimo, se objemamo, se obdarujemo in proslavljamo konec skupnega poglavja ter slavimo začetek nečesa novega. Ja, zato ga imam rada. In zato ga imam lahko tudi za svojega.

Ker je december v moji glavi res nekaj posebnega si ponavadi naredim decembrski opomnik, da česa ne pozabim. Letos nekako takole …

Pošlji čestitke pravočasno! Glede na trenutne zamude na poštah sem najbrž že prepozna?

Kupi darilca za vse male driskice. Za moje, od brata in od prijateljev. Torej, 15 njih. In to ta teden, še pred norišnico.

Organiziraj večer za MtkeNaOff. Tokrat bomo šle nekam ob Ljubljanico. Hm, že vem.

Povabi prijatelje domov na, že tradicionalno, decembrsko druženje in skuhaj kaj finega. Letos nekaj ribjega, a? Potem (zopet) ne kuham jaz.

Za Bika poišči in kupi najlepši …. Ne smem izdati. Včasih kaj prebere, potem ne bo presenečenje.

Kupi dodatne lučke za okrasitev doma. Lučk ni nikoli preveč.

Začni pisati seznam novoletnih zaobljub. Letos bo dolg. Ampak popolnoma spremenjen. Juhu! In pa – končno.

Piši županu, ne, naj poleg neurejenih kolesarskih poti (da ne bom ves čas izgubljala glas pred svojo hišo) uredi glasbeno podlago ob Ljubljanici, vkrca klape na trajekt za na Brač, strpa trubače na vlak za Gučo in nam spusti en kraguljčkasti, decembrsko veseli Đinglbels, đinglbels, đingl ol d veeej! Ol d veeej! No, lahko tudi nekaj praznično domačega, ne.

Uživajte v decembru!

 

#decemberjelep #veselidecember #umsfiltrombrezcukra

Nalagam, počakaj...