S FILTROM. BREZ CUKRA.

#MALONORAMALOZMEŠANA

0
Če bi bila moja mala platforma vseh napisanih tekstov otrok, bi prejšnji teden pihnila svojo prvo svečko na največji čokoladni torti. Vse najboljše za prvi rojstni dan in čestitke za okroglo šestdeseto, tole, torkovo objavo. Vsak torek, brez pavze in brez izjeme. Eno leto, seveda, ni dolga doba za pisanje, a vendar je pomembno, ker prvega ne pozabiš nikoli. Pisala sem pa tako že od nekdaj. Včasih na plonk listke, včasih v beležke, največ pa v glavi. In še danes je večinoma tako. 
 
Najbrž moraš res biti malo nora, malo zmešana (in malce narcisoidna, al kaj?), da na glas in na papirju priznaš kar nekaj svojih pomanjkljivosti in največjih strahov in “javno” izpoveš kar velik del svojih prepovedanih misli. Pod mojimi prsti so svoje mesto našli vsi moji prijatelji in znanci, pa tudi moje najljubše rejbanke, olstarke, martinske in moj ljubi črn dolg plašč. Po enem letu rednega tipkanja so Driskice in Kurčeva figa dobili veliko začetnico in se naselili tudi v nekatere druge domove in njihove besednjake, ne samo v mojega. To je pa kar zelo kul. 
 
Čeprav nemalokrat v mojih tekstih omenjam mojega Bika, Malega in TaVelko (brez katerih vseh teh torkov sploh ne bi bilo) so za vse moje objave zaslužne izključno ženske, ki so moja večna inspiracija, ker so (in smo) enostavno fenomenalne! Ker znamo iz nič narediti veliko dobrega (tudi največjo prvovrstno dramo, pa kaj), ker znamo dnevno usklajevati nemogoče urnike s službo, družino in družabnim življenjem, ker znamo biti dobre in še boljše, empatične, srčne, bipolarne, zmedene, ljubke, neuravnovešene, malo nore in malo zmešane. Moški mi res nikdar niso bili navdih za karkoli, če pomislim. O njih sem vedno razmišljala le v prvinskem, nagonskem, ne preveč zakompliciranem, kontekstu. Najbrž sem jaz dober primer tega, kako lahko občuduješ in obožuješ ženske, pa si vseeno hetero. Ja.
 

To, da lahko vsak teden pišem o čemur jaz hočem, kakor hočem in preprosto samo ZATO je postalo moje dihanje in obstajanje. Pisanje tega lahkotnega branja predstavlja zelo majhen delček mojega vsakdana, zavzema pa zato zelo velik in pomemben prostor v mojem dojemanju sebe in vsesplošnem počutju – odkar pišem se počutim kot da obstajam. 

Kaj je pri vsemu največji izziv? Poiskati temo? Ne. Izbrati prave besede? Včasih. Ampak, ne. Največji izziv je definitivno ta, da pišem redno, brez izjeme in brez (sicer zelo upravičenih) izgovorov. Pisati, ko imaš čas in navdih, je iluzorno. In prelahko. To enako velja za vse drugo kar v življenju počnemo. Če bomo sedeli in čakali, da nas bo inspiracija tresknila po glavi, se bomo fejst nasedeli in načakali. Časa ni nikdar dovolj. Navdiha pa tudi ne, sploh pa ne takrat, ko ga nujno potrebujemo. Na navdih čakajo baje samo amaterji, pravi Stephen King. Po metrih, no, po kilometrih napisanih knjig, bo že vedel. Največji izziv je, da ustvarim ta čas, ki ga potrebujem in ga nimam in da poiščem inspiracijo tudi takrat, kadar je ni od nikoder in uspem najbolj dolgočasen dan v tekstu opisati na način, da ga bodo drugi z veseljem prebrali. Recimo v torek zjutraj ob jutranji kavi. To je tudi kar precej kul. 

To, da pišem redno, tedensko, z rokom, ki sem si ga postavila (Torek Je Dan Za Objavo), to je absolutno največji izziv in pa veščina, ki sem jo v enem letu, jaz amaterka, osvojila (moj urednik ni tako strog do mene, kot sem to jaz sama do sebe). Kljub večinoma neidealnim pogojem, visoki vročini, najhujšemu mačku, brezskrbnemu počitnikovanju, napornemu dojenju, slabi frizuri ter usklajevanju službe, družine, družabnega življenja in pa preklapljanju med vsemi ženskimi vlogami, od mame, do žene in prijateljice, sem vedno, prav vsak torek, tekst napisala in ga objavila. Pa tudi, če je to pomenilo, da ga pišem na trajektu, dokončujem na plaži, med vozičkanjem, v čakalnici pri ginekologu, v avtu na parkirišču in na zibajočem čolnu ali pa ga popravljam do pozno v noč, ker bedim nad Malim, če bi spet slučajno zakuhal, kot to delam sedaj …. ja, kar ne glede na vse. Brez pisanja ni pisanja, kakor koli se to sliši banalno. 

V idealnem scenariju bi za moje pisarjenje v naši sto trideset let stari hiši ena soba s ključem pripadala samo meni. Če lahko malo sanjarim o idealnih pogojih … na tleh parket ribja kost, starinski stol in čudovita lesena miza, na mizi tanek črn notesnik in kozarec rdečega, v kotu pa slaven Barcelona chair, vedno pripravljen na moj pisateljski počitek in na filanje glave z navdihom. Na steni velika (že ogledana, a predraga) grafika, na tleh kip Boljke, … recimo … saj lahko malo sanjarim? Ampak zaenkrat se bom zadovoljila s stisnjenim kotičkom v dnevni sobi, kjer mimo letijo kocke, avtočki, slinasti poljubčki in še kaj.

Blog ali kolumna? Kolumna ali blog? Ne eno, ne drugo. In oboje. Nekje je blog, drugje je kolumna. Vseeno je kam to moje lahkotno pisanje o najbolj navadnem ženskem vsakdanu popredalčkamo.

Vse najboljše dolgim ponedeljkom, lepim torkom in mojemu majhnemu, a ne tako zelo skromnemu, koščku popolne svobode.

Eno leto je naokrooog! Hura!

 
Nalagam, počakaj...